Blanszownik taśmowy

Blanszownik taśmowy

Termiczna obróbka większej ilości warzyw i grzybów przed przyrządzeniem z nim np. przetworów, może być ciężka i męcząca. Każdy, kto choć raz zmagał się z tym zadaniem, wie, że jest ono bardzo trudne. Z pomocą przychodzi urządzenie, jakim jest blanszownik taśmowy. Ta maszyna o wielkich gabarytach on zastosowanie w procesie termicznej obróbki surowców przed ich zamrożeniem lub przygotowaniem z nich np. gotowych posiłków czy konserw.

Blanszownik taśmowy służy do blanszowania prawie wszystkich warzyw, np. ziemniaki, kalafior, marchew, buraki oraz grzybów. Wskazane jest wcześniejsze rozdrobnienie warzyw, które są duże i niekształtne. Urządzenie składa się z wanny, a niej umieszczona jest ażurowa taśma z elementami zabierającymi. Napędzana jest ona przez napędowy zespół z regulacją obrotów. Warzywa przesuwane są wzdłuż wanny, by w końcowej części wyprowadzone zostały powyżej poziomu wody do wysypu. W wannie znajduje się woda o określonej temperaturze. Blanszownik taśmowy wykonany jest ze stali kwasoodpornej. https://www.unimasz.eu